Study of gastrointestinal fungal flora of bats (Mammalia, Chiroptera) of the northwest region of São Paulo state: zoonotic potential


Autoria

  • Luciano Nery Tencate
  • Cilene Vidovix Táparo,
  • Cristiano de Carvalho,
  • Sandra de Moraes Gimenes Bosco,
  • Luzia Helena Queiroz,
  • Deuvânia Carvalho da Silva,
  • Silvia Helena Venturoli Perri,
  • Márcia Marinho
Data de publicação  3/4/2012

Idiomas

  • Inglês
  • Português
Editor  USP
Coleção  Artigos

Bats are hosts of a rich diversity of microorganisms. Many studies indicate a close link between bats and fungi with pathogenic potential, especially for living in environments such as caves, caverns and hollow trees, favorable to the maintenance and spread of fungi. The objective was to study the gastrointestinal mycoflora of bats. Of the 98 samples belonging to 11 species of bats coming from 15 studied cities, 20% of the species were Carollia perspicillata, 19% Artibeus lituratus, 17% Molossus rufus, 13% Glossophaga soricina, 9% Nyctinomops macrotis, 8% Molossus molossus, 7% Desmodus rotundus, 2% Lasiurus ega and 1% Eptesicus furinalisMyotis nigricans and Tadarida brasiliensis. The genus Aspergillus sp. was isolated from 29% of the samples, followed by 6% Microsporum sp. and Penicillium sp. 4% Trichophyton sp. and zygomycetes and 2% Fusarium sp. Of yeast species, 14% were from Rhodotorula sp., 10% Candida sp. and 2% Cryptococcus sp., 22% of isolates remained unidentified. All 82 cultures of organs were negative for Histoplasma capsulatum. There was a statistically significant association between the results of microbiological culture and bat species (p < 0.05). We conclude that the bats can act as disperser agents of fungi with pathogenic potential, although other studies should be performed to establish strategies to identify the main factors correlated with the growth and spread of microorganisms in nature and implication of bats in the epidemiological cycle.

Os morcegos são hospedeiros de uma rica diversidade de microrganismos. Muitos estudos indicam uma estreita ligação entre morcegos e fungos com potencial patogênico, principalmente por viverem em ambientes como cavernas, cavernas e ocos de árvores, favoráveis ​​à manutenção e disseminação de fungos. O objetivo foi estudar a micoflora gastrointestinal de morcegos. Das 98 amostras pertencentes a 11 espécies de morcegos provenientes de 15 cidades estudadas, 20% das espécies eram Carollia perspicillata , 19% Artibeus lituratus , 17% Molossus rufus , 13% Glossophaga soricina , 9% Nyctinomops macrotis , 8% Molossus molossus , 7% Desmodus rotundus , 2% Lasiurus ega e 1%Eptesicus furinalis , Myotis nigricans e Tadarida brasiliensis . O gênero Aspergillus sp. foi isolado de 29% das amostras, seguido por 6% de Microsporum sp. e Penicillium sp. 4% Trichophyton sp. e zigomicetos e 2% Fusarium sp. Das espécies de leveduras, 14% eram de Rhodotorula sp., 10% de Candida sp. e 2% Cryptococcus sp., 22% dos isolados permaneceram não identificados. Todas as 82 culturas de órgãos foram negativas para Histoplasma capsulatum. Houve associação estatisticamente significativa entre os resultados do cultivo microbiológico e a espécie de morcego (p < 0,05). Concluímos que os morcegos podem atuar como agentes dispersores de fungos com potencial patogênico, porém outros estudos devem ser realizados para estabelecer estratégias para identificar os principais fatores correlacionados com o crescimento e disseminação de microrganismos na natureza e implicação dos morcegos no ciclo epidemiológico.

Tencate, L. N., Táparo, C. V., Carvalho, C. de, Bosco, S. de M. G., Queiroz, L. H., Silva, D. C. da, Perri, S. H. V., & Marinho, M. (2012). Study of gastrointestinal fungal flora of bats (Mammalia, Chiroptera) of the northwest region of São Paulo state: zoonotic potential. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science49(2), 146-152. https://doi.org/10.11606/issn.2318-3659.v49i2p146-152